Wikipečivo

Zajímavosti

Quinoa (lat. Chenopōdium quīnoa), nebo Kinva (Quechua kinwa) je jednoletá obilninová plodina patřící k pseudozrnku (anglický "pseudocereal"), čeledi Chenopodium rodiny Amaranth (Amaranthaceae), rostoucí na svazích And v Jižní Americe. Quinoa má prastarý původ a byla jedním z nejdůležitějších druhů potravin indiánů. V incké civilizaci byla quinoa jedním z hlavních druhů potravin spolu s kukuřicí a bramborami. Inkové to nazívali „zlatým zrnem“..

Kaše z vařených zrn chutná jako loupaná rýže. Mouka získaná z quinoa se používá k výrobě těstovin, chleba a jiných pokrmů. Quinoa se přidává do polévek, salátů, pečiva a lahůdek. Když se do quinoa přidá voda a cukr, získá se nealkoholický nápoj. Zrna se používají po namočení nebo opláchnutí, aby se docílilo stážení hořkých saponinů, které jsou v nich obsaženy. Výživný produkt podobný arašídovému máslu se získáva ze semen quinoa.

quinoa

V polovině roku 2000 přitahovaly nutriční vlastnosti quinoa pozornost aktivistů zdravé výživy v celém světě, což vedlo ke zvýšení dovozu quinoa do západní Evropy a Spojených států a také k významnému zvýšení cen. Zejména od roku 2007 do roku 2013 se dovoz quinoa ve Spojených státech zvýšil asi 10krát, z 3,3 tis. tun v roce 2007 na 30,8 tis. tun v roce 2013 podle cla USA. Spotřeba quinoa ve Spojených státech je výrazně nižší než u hlavních plodin, zejména v roce 2016 bylo v USA vyprodukováno přibližně 10 milionů tun rýže a roční spotřeba rýže v USA byla 2,5 milionu tun.

quinoa
>
Objednat